Vesantalo
Vesantalosta Ylä-Vieksin olohuone
Viime sotien jälkeen Ylä-Vieksillä kaivattiin ja tarvittiin eteenpäin kurkottavaa toimintaa. Pystytettiin Vesantalo. Se pysyi pitkälle 1990-luvulle saakka maakunnassa ja sen rajojen ulkopuolellakin tunnettuna tanssien ja ohjelmallisten iltamien pitopaikkana. Alkuvuosina sai tanssia olla vain yksi tunti. Kun hyveet olivat maassamme kunniassa, täytettiin muu osa illasta monenlaisella ohjelmalla, itse kirjoitetuilla näytelmillä sun muilla. Hauskaa sekin oli. Aikaa myöten ylsi ohjelmisto joka makuun soitetusta tanssimusiikista ranskalaiseen kamarimusiikkiin ja siitä Pekkaan ja Pätkään. Tansseihin saatettiin myydä 500 lippua, vaikka virkavalta oli asettanut rajan pariin sataan. Se kummasti luonnostaan lähensi ihmisiä ja ehkä oli sytykkeenä ajoittaiseen kähinään. Eihän kaukaa pyörähtelemään tulleita voitu uloskaan jättää. Huvittelu oli kuitenkin vain osa toimintaa.
Vesantalon rakensi Pitkällekankaalle Kuhmon Kivan alajaostoksi vuonna 1945 perustettu ja itsenäiseksi seuraksi vuonna 1980 muodostettu urheiluseura Ylä-Vieksin Vesa ry. Siitä talon nimi. Vesantalo on ollut kyläisten urheilukeskus neljän vuosikymmenen ajan ja siinä tarkoituksessa ahkerassa käytössä. Salissa on lentopallo saanut kyytiä ja saunassa hiihtäjien jäsenten jomotukset. Urheilukentällä on pelattu pallopelejä ja yleisurheiltu.
Rakennushistoriallisesti arvokas ja arkkitehtonisesti sopusuhtainen Vesantalo on ylävieksiläisten tahdonnäyte. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1953 ja taloa laajennettiin 10 vuotta myöhemmin, kun urheilijoille täytyi saada kunnon peseytymistilat ja kahvilakin tarvittiin. Varojen keräys oli aloitettu jo ennen talohanketta, jotta hehtaarin suuruisen tontin yhteen nurkkaan saatiin rakennettua tanssilava. Sillä vuorostaan kerättiin rahaa taloa varten. Puutavara sahattiin tontilta kertyneistä Kajaani Oy:n lahjoittamista tukeista ja talo rakennettiin kyläläisten talkoovoimin. Kuhmon kunnalla oli tarpeita muualla ja Kuhmon Kivankin pientä tukea riitti vain kolmelle vuodelle.
Kun väki maaseudun muutosten myötä väheni, jäi Vesantalo seisomaan kylmilleen useiksi vuosiksi, kunnes rakennus siirtyi kyläyhdistykselle urheiluseuran lakkauttaessa toimintansa. Vesantalon uusi nousu kyläläisten olohuoneeksi ja toimintakeskukseksi alkoi yhdistyksen päätettyä kunnostaa talo ja saatua siihen Suomen Kotiseutuliitolta 25 000 euron avustuksen vuonna 2011 ja uudelleen saman määrän seuraavana vuonna. Innokkaimmat ovat jo virittelemässä avajaisia, mutta vielä pitää hyvä tovi malttaa. Hiljaa hyvä tulee.
Saatua Suomen Kotiseutuliiton myöntämää avustusta voidaan käyttää vain Vesantalon kunnostamiseen. Rahoitus on osa valtakunnallista seurantalojen kunnostusohjelmaa, joka puolestaan liittyy Euroopan rakennusperintöpäiviin, joita vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta 49 maassa vuosittain syyskuun alkupuolella.
Lue lisää:
Vieksi.fi Vesantalo -artikkelit